Schrijf, want velen kunnen het niet

by - september 08, 2016

Op 17 november 1965 werd door de Verenigde Naties 8 september uitgeroepen tot Wereld Alfabetiseringsdag. Vanaf 1966 wordt deze dag gevierd in heel de wereld. Nu zal je vast denken: maar iedereen kan tegenwoordig toch lezen en schrijven? Helaas is dat niet zo. 1 op de 5 mensen is analfabeet. Voor hun is lezen en schrijven alles behalve gemakkelijk en vanzelfsprekend. Op deze dag staan wij hier met zijn allen bij stil. 


Speciaal voor deze dag werd ik benaderd door Viking. Een bedrijf dat opgebouwd is uit letters en woorden, letterlijk want zij verkopen kantoorbenodigdheden. Om hun steentje bij te dragen nodigden zij 20 bloggers uit om mee te doen aan hun project voor Alfabetiseringsdag. Wij ontvingen een prachtige kalligrafie set om mee te oefenen. Want kalligrafie is ook een kunstvorm als het op schrijven aan komt, het is moeilijk om uit te voeren maar ook om te lezen. 

Wij werden uitgedaagd om een woord, een zin of een stukje tekst te kalligraferen. Het hoefde niet perfect te zijn ( gelukkig ook maar, want pff wat moeilijk is het) maar het gaat erom dat wij het probeerden. En proberen wilde ik het zeker wel! Ondanks dat ik kan schrijven, kan ik al enkele jaren niet meer netjes schrijven. Dit vind ik soms toch wel erg jammer, zeker met kaarten en brieven schrijven of stukken tekst die je graag wilt bewaren zoals een dagboek etc. Misschien dat Kalligrafie mij weer leert om de tijd en de rust te vinden om netjes te schrijven..Met de complete kalligrafie set ging ik aan de slag. Gelukkig zat er ook een uitleg en voorbeeld boekje in. Samen met het lijntjes papier kon ik heel rustig letter voor letter oefenen. En oefenen was het zeker!


Langzaam maar zeker kwamen de letters op het papier. Ik had graag een mooie, inspirerende quote willen schrijven maar het is nog lastiger als verwacht. Daarom bleef ik bij één woord. Simpel maar doeltreffend: Kersenbloesems. De naam van mijn blog. Een blog waar vele letters en zinnen zijn geschreven. Een plekje op het grote web waar ik mijn gedachtes kan neerzetten.


En dit is mijn woord geworden. Ik geef toe de 'r' lijkt meer op een 't',maar toch ben ik er trots op. Mijn aller eerste woord in kalligrafie en ook mijn eerste woord in lange tijd wat netjes (voor mijn doen)  en met veel aandacht is geschreven. Perfect? Nee verre van. Kalligrafie is echt een schrijfkunst en ik had dan ook niet verwacht dat ik het zo eventjes zou doen. Als ik dit zou willen leren zouden er vele uren van oefenen en bestuderen in gaan zitten.  Wel vind ik het prachtig om te zien, ik krijg nu alleen maar meer bewondering voor de mensen die het wel goed kunnen. 

Toch vind ik het leuk dat ik er kennis mee heb mogen maken. En dat ik weer even stil stond bij het feit dat ik wél kan lezen en schrijven. Dat mijn gedachten op papier kunnen verschijnen, al is het dan niet altijd even netjes geschreven. Ik wil Viking dan ook hartelijk bedanken voor de kalligrafie set en deze leuke kans om kennis te maken met Kalligrafie. 

Dit artikel is in samenwerking met Viking geschreven. 
Wil je ook samenwerken? Lees dan mijn Disclaimer en contact pagina door.

You May Also Like

6 Reacties

 1. Wat een leuke samenwerking voor het goede doel :-). Ik vind je eerste begin al erg goed hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh dit ziet er erg tof uit! Ik heb ook ooit zo'n set gehad maar nooit wat mee gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke samenwerking inderdaad! In Colombia verbaas ik me er geregeld over hoeveel mensen niet kunnen lezen en schrijven. En ook in Nederland heb ik het weleens meegemaakt. Goed om hier aandacht aan te besteden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit ziet er prachtig uit Michelle, mooi schrijven is echt een kunst, ik kan het ook niet meer zo mooi.
  Het lijkt wel als je ouder wordt dat het dan steeds minder mooi er gaat uit zien.
  De tijd er voor nemen scheelt ook, wat jij hebt geschreven ziet er heel mooi uit vind ik.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat gaaf! Ik heb me ook een tijd terug gerealiseerd dat we tegenwoordig veel te weinig schrijven met pen en papier en dat niet ten goede komt van de leesbaarheid.
  Mijn broer is linkshandig en heeft van kleins af aan moeite gehad met leesbaarschrijven. Tot het moment dat hij jaren geleden met kalligrafie begon, vanaf toen schrijft hij heel leesbaar, dus jouw idee is niet eens zo gek ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn moeke doet ondertussen al enkele jaren kaligrafie. Ik vind het prachtig zo'n mooie kunstwerkjes met een knap handschrift maar zelf heb ik me er nog niet aan gewaagd.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek aan mijn blog.
Een reactie zou ik erg leuk vinden ♥