Onze ervaringen met het 'Mama Cafe'

by - juni 05, 2019

Het ´Mama Cafe´ of ook wel Moeder ontmoetings groep is een groep waar ik al zo´n anderhalf jaar naar toe ga, maar nog nooit eerder uitgebreid over heb geschreven. Natuurlijk heb ik het hier en daar (vooral in de Weekly Moments) genoemd, maar nooit in details.

Het 'Mama Cafe' is hier twee keer per week. Althans in mijn wijk en omgeving, als je in andere delen van de stad gaat zoeken vind je er nog meer. Maar in het begin ging ik naar beide groepen, op de dinsdag- en donderdagochtend. Toen Eleanor nog maar net een dreumes was, had ik verschillende redenen om naar deze groepen te gaan. 


Ik voelde thuis de muren op mij af komen, Eleanor had weinig kindjes om mee te spelen en ik miste wat contact met andere moeders. En misschien miste ik een ritme hebben nog wel het meeste! Zo'n ontmoetingsgroep leek mij daarom ideaal. In het begin ging het best moeizaam. Eleanor was natuurlijk niet gewend dat mama ´even in de andere ruimte´ was,  om haar te troosten zat ik die beginnende maanden meer bij haar en de vrijwilligers die met de kindjes spelen dan bij de groep. Totdat het leren loslaten  ( voor ons beide) beter ging. Zo kon zij even twee uurtjes met leeftijdgenoten spelen en ik kon mij even op iets anders richten.

En inmiddels zijn wij anderhalf jaar verder en gaan wij nog steeds bijna iedere week. Niet meer twee keer per week, aangezien Eleanor op de dinsdag nu naar de Peuterspeelzaal gaat.  Inmiddels is zij één van de oudere kindjes en je ziet duidelijk aan haar dat ze het nu veel leuker vind. Terwijl Eleanor speelt, drinken de moeders gezamenlijk koffie en thee en kletsen wij over verschillende onderwerpen. Soms met een thema, denk aan: voeding, opvoed manieren, leuke uitstapjes voor kinderen, schermtijd, slapen, spelletjes etc en soms gewoon onderling. Soms komen er (opvoed) deskundigen langs voor een  bepaald thema en soms knutselen wij samen. En soms wordt er bij de kinderboerderij of speeltuin afgesproken en knopen wij een zelf georganiseerde picknick eraan vast. 

Over de maanden heen zijn er moeder weggebleven en zijn er nieuwe gezichten bij gekomen. Maar contacten heb ik er helaas nog altijd niet aan overgehouden. Het is lastig om aansluitingen te vinden, zeker met de cultuur- en leeftijd verschillen. Inmiddels is Eleanor gegroeid, maar ik ook als moeder en vind ik het 'Mama Cafe' nu minder een noodzaak. Nu gaan wij enkel nog als ik daar zin aan heb, of als ik geen andere plannen voor ons heb.

Want inmiddels merk ik dat onze peuter sinds kort ook minder behoefte heeft om buiten de deur te gaan. Wel om te wandelen, naar de kinderboerderij of de speeltuin te gaan.. Maar niet om echt bezig gehouden te worden. Dus het cafe zal minder vaak bezocht worden, zeker nu de zomervakantie eraan komt, want dan zijn ze natuurlijk ook een aantal weken gesloten. En of wij er volgend seizoen weer heen gaan.. wie weet.

Heb jij wel eens een 'Mama ontmoetingsgroep' bezocht?
 Of misschien van gehoord?

You May Also Like

2 Reacties

  1. Leuk om jouw ervaringen te lezen. Het is voor mij alweer een tijd geleden, maar ik ben ook een tijdlang naar zo'n groep geweest. Mijn dochter hing erg aan mij en laatst zei ze nog dat ze het wel leuk vond, als ik maar in de buurt was. Contacten heb ik er ook niet echt aan overgehouden. Nou had ik daar ook niet zo'n behoefte aan, contacten had ik wel genoeg. Ik vond het vooral goed voor mijn dochter, die erg verlegen was. Ik heb er zeker leuke herinneringen aan. Wij organiseerden ook speelgroepjes en daar heb ik wel contacten aan overgehouden. Misschien omdat je het gevoel hebt dat je met elkaar klikt en elkaar daarom uitzoekt.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan mij voorstellen dat gelijkgestemden uit zo'n speelgroepje beter klikt inderdaad! Wel erg leuk dat je er contacten op deze manier aan over hebt gehouden.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek aan mijn blog.
Een reactie zou ik erg leuk vinden ♥